Tart ülkemizde daha çok tatlı olarak bilinse de tuzlu kişler de artık fırınlarda yerlerini almaya başladılar. Ama tatlı sever bir toplum olarak biz tartları meyveli ve kremalı seviyoruz. En azından ben öyle… 🙂
Bugün sizlere nefis bir tart yapmak için bilmeniz gereken önemli maddeleri anlatacağım ve böylelikle siz de tart yapmaktan bundan sonra hiç korkmayacaksınız.
Madde 1: Bir tart kalıbı edinin. Bence bir tartın tadı kadar görselliği yani sunumu da önemli. Bu nedenle güzel bir tart kalıbı edinme, tartınızı şık göstermenin ilk adımı. Üstelik hassas yapısından dolayı kalıptan çıkarırken kırılma ihtimali olduğundan tabanı çıkan tart kalıplarından tercih etmenizde fayda var. Mini tartoletler için de gerekli kalıplar son zamanlarda raflarda yerini almaya başladı. Aliminyum olanları zararlarından dolayı ben tercih etmiyorum. Teflon ya da granit olanları tercih edebilirsiniz. İmkanınız yoksa bir borcam da son derece yararlı olabilir.

Madde 2: Tüm malzemeler soğuk olmalı. Mümkünse kuru malzemeler dahil. Özellikle tereyağ, yumurta, süt, su mutlaka dolaptan çıkar çıkmaz kullanılmalı. Yağınız eridikçe hamurunuz gevşeyip toparlanması zor olacağından, karıştırma ve yoğurma işini olabildiğince hızlı halletmeniz gerekli. Elinizin ısısı da hamuru daha çabuk ısıtacağından varsa mutfak robotunuzdan yardım alabilirsiniz.
Madde 3: Her aşamada buzdolabına koyun. İyi bir tart soğuk bir tart demektir. Malzemeleriniz dolaptan olsun, hamuru yoğurduktan sonra en az 2-3 saat buzdolabında bekletin ve hamuru tart kalıbına yerleştirdikten sonra en az 20 dakika tekrar buzdolabında bekletin.
Madde 4: Düzgün bir tart hamuru elde edin. Hamurunuzun toparlanırken kumlu bir görünümü olması gerekmektedir. Hamurunuz ele yapışmamalı fakat çok da sert olmamalıdır. Hamurunuz toparlanmıyorsa bir-iki kaşık soğuk su kullanabilirsiniz. Çok yapışkansa da un miktarını artırabilirsiniz. Poğaça hamurundan biraz daha yapışkan bir hamur elde etmeniz gerekmektedir.
Madde 5: Merdaneyle açın. Hamurunuzu dolaptan aldıktan sonra tezgahın üzerine yağlı kağıt veya streç sererek hamurunuzu açabilirsiniz. Kalıbınızdan çevresine 3er cm artacak şekilde bir hamur açarsanız böylelikle kenarlarını da rahat yerleştirmiş olursunuz. Hamuru merdaneye sararak kalıbın üzerine açın ve kenarları hafifçe bastırın. Artan hamuru bıçakla kesin. El yardımıyla da açabilirsiniz ama hem ısınma hem de eşit açamama ihtimalinden dolayı merdane daha iyi bir tercih olacaktır.
Madde 6: Çatalla delikler açın. Tart hamurunun kabarmasını istemeyiz bu nedenle kabartma tozu veya karbonat kullanmayız. Kabarması hem görünümünün bozulması hem de kırılma yaratabilmesi demektir. Bu nedenle içindeki hava kabarcıklarını almak için tartınızın her yerine çatalla delikler açın.

Madde 7: Üzerine ağırlık koyun. Bir yağlı kağıdı buruşturarak tartınızın üzerine serin ve içine evde olan kuru bakliyatlardan doldurun. İşiniz bittiğinde bakliyatları bir poşete koyup saklayın nasıl olsa bundan sonra sık sık tart yapacaksınız 😉

Madde 8: Fırınınızı önceden ısıtın. Isınmamış fırın tartınızın erimesine yol açar, bu nedenle hamurunuz buzdolabında beklerken fırınınızı ısıtmaya başlayın. Orta ısılı fırında 20-25 dakika kadar çok hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

Madde 9: Pişirme Süresine Dikkat Edin. Tart hamurunuz fırından ilk aldığınızda yumuşak olacaktır bu nedenle pişmedi diye endişelenip tekrar fırına koyup yakmayın. Soğumadan kalıptan çıkarmaya çalışmayın. Soğumasını bekledikten sonra kalıp halinde çıkarmanız çok kolay olacaktır.
Madde 10: Süsleyeceğiniz meyvelerin yapısına dikkat edin. Elma, armut, şeftali gibi meyveler bekleyince kararır, kivi, çilek canlılığını yitirir, donmuş meyveler çözüldüğünde suyunu bırakır. Bu nedenle ya tart jölesi kullanın ya da meyveleri servis etmeden hemen önce yerleştirin.

Bu on maddeyle şimdi siz de muhteşem bir tart ustası olabilirsiniz.
Keyifli günler!
Trackbacks/Pingbacks