Son yıllarda Türkiye’deki yaşam şartlarının ağırlaşması nedeniyle herkes gibi doktorlar da yurtdışına göçmenin yollarını arar oldular. Sağlık hizmetlerindeki son yıllardaki negatif değişim maalesef hem bedensel hem psikolojik olarak tüm sağlık çalışanlarını yıprattı. Hele de son zamanlarda olay iyice kısır döngüye girmiş durumda. Hastanelerdeki aşırı yük bir kısım doktorun özel hastanelere geçmesi ya da göç etmesi nedeniyle artarken, kalanlar da üzerlerindeki baskıdan kurtulmak için yine aynı yolları deneme sürecine girdiler. Bu süreç nedeniyle maalesef Türk sağlık sektöründe onarılmayacak yaralar açılmakta.
Her mühendis, işçi, sporcu veya aşçı gibi hekimlerin de diledikleri yerde, diledikleri koşullarda yaşama hakkı var. Maalesef bazı meslekler diğer meslek gruplarına göre yurtdışında yaşama şansını daha zor elde edebiliyor,örneğin hukukçular, öğretmenler veya hekimler…. Tabii ki hiçbiri için imkansız değil ama denklik süreci maalesef yıpratıcı olabiliyor.
Yurtdışına gitmek isteyen hekimlerin tercih ettikleri ülkeler arasında Almanya, İngiltere ve ABD geliyor. Bu seçimlerin başlıca nedenleri bu ülkelerin hekim ihtiyacı olması, sistemin bilindik olması ve izlenecek yolun az çok açık olmasından kaynaklanıyor. Bunlar dışında dünyanın çeşitli ülkelerinde hekimliğini kabul ettiren arkadaşlarımız var.

Son yıllarda Trump politikası göçmenleri ABD’den uzaklaştırırken, İngiltere’nin hekim açısından belli bir doygunluğa ulaşması çoğu hekimi Almanca bilmemesine rağmen Almanya’ya yöneltti. Hem Türkiye’ye konum olarak yakınlığı, hem kültürünü bildiğimiz bir ülke olması hem de diğer ülkelere göre denkliğin kolay olması Almanya seçiminin en önemli sebeplerinden.
Süreç işin içine girmeden çok zor gibi görünse de aslında izlenilmesi gereken aşamalar belli. Bu süreçte size destek olan firmalar da var, bu firmalar birkaç türlü çalışıyor.
İlki genellikle Türk firmalar veya şahıslar; Bu kişiler sizden belli bir ücret talep ediyorlar(bazıları 10000 Euro civarında) Size toplamanız gereken evraklar konusunda bilgi veriyorlar, CV vs gibi çevirilerde, iş başvurularında destek sağlıyorlar, aslında ücreti rehberlik hizmetinize veriyorsunuz, iş bulma konusunda ise bir garanti vermiyorlar. Bu tip bir desteği aslında kimseye önermesem de konu hakkında hiçbir fikri olmayan ve çok parası olanlara önerilebilecek bir seçenek olur. Herhangi bir firmayla iş yapmadan önce kontratı tüm ayrıntılarıyla okumanızı ve firmanın güvenilirliğinden emin olmanızı özellikle öneririm, bu yolda parası giden ve dolandırılan çok fazla sayıda insan da var.
İkinci tip firmalar size dil kursu, tıp dil kursu, ev, iş bulma, CV hazırlama vs gibi konularda destek oluyorlar, herhangi bir ücret talep etmiyorlar çünkü size iş buldukları zaman komisyonu çalışacağınız hastaneden alıyorlar. Fakat bu gruptaki firmalar daha çok işe yerleştirmeye yakın aşamadaki hekimlere ve AB mezunu hekimlere hizmet veriyorlar.
Üçüncü tip firmalar ise siz dil sertifikaları veya denkliği tamamladıktan sonra size iş bulma konusunda yardımcı oluyorlar. Bu aşamaya geldiğinizde zaten kendi kendinize iş bulacak derecede Almanca öğrenmiş ve sisteme hakim olmuş oluyorsunuz.
Yani kısaca özetlemem gerekirse aslında yana yakıla bir firma bulmaya veya desteğe ihtiyacınız yok, hatta firmalar özgürlüğünüzü kısıtlayıcı olabilirler. Yapmanız gerekenler zaten belli, takıldığınız aşamalarda size destek olacak çokça facebook, whatsapp grubu vs var, onlara üye olup bol bol okuyarak gerekli bilgiyi elde edebilirsiniz. Veya çok daha kolayı bu yazıyı baştan sona okuyup, sindirip, tüm aşamaları kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Aslında daha önce bir başka bloga kaba hatlarıyla aşamaları anlatan bir yazı yazmıştım, ondan sonra o kadar çok soru aldım ki artık yetişemeyeceğimi düşündüğümden bu ayrıntılı yazıyı yazmaya karar verdim. Yalnız bu yazıyı okuyan her hekim arkadaşıma tavsiyem özellikle Almanya gibi herkesin her işini kendisi yaptığı bir ülkeye gelmeye karar verdiyseniz, ayaklarınızın üstünde durmayı da öğrenmeniz gerekir. Bana gelen sorular arasında bazen çok kişisel sorular bazen de daha ilk aşama olan dil öğrenme ile ilgili sorular da oluyor. Olayı abartıp “erkek arkadaşım doktor, o gelince ben orada ne yapabilirim” gibi konuyla alakasız mesajlar dahi alıyorum. Almanya’da mutlu olur muyum gibi bir sorunun cevabını benim size veremeyeceğim gibi, dil öğrenmek için ne yapmam gerekir sorusunun cevabını da tıp fakültesi bitirmiş bir insan kendisi bulabilmeli. Kendinize Türkiye’de dahi bir dil kursu bulacak kapasitede değil ve her işinizi başka birine yaslanarak oturduğunuz yerden yapma niyetinde iseniz maalesef Almanya sizin için yanlış bir seçim olacaktır.
Bugüne kadar meslektaşlarımın durumunu gözönünde bulundurarak tamamen karşılıksız ve beklentisiz bir şekilde vaktimden ödün vererek bu yazıları yazdım ve mesajları cevapladım. Üzülerek belirtmek isterim ki bugüne kadar yaklaşık 100’den fazla kişinin mesajlarını uzun uzun cevaplamama rağmen aldığım teşekkür sayısı da kısıtlıdır. Birinin size ayırdığı zamana ve emeğe de saygı gösterecek kadar vaktiniz ve çabanız yoksa bu kültürde barınabilmeniz zaten çok zor olacaktır.
Her neyse ben yine de özünde hala saygılı ve konfor alanının dışına çıkmaya niyetli meslektaşlarım için gerekenleri sırasıyla aşağıda anlatıyorum.

Yazımın başında yazı içinde geçmesi muhtemel kelimelerin açıklamalarını da veriyorum:
Approbation(Denklik): Almanya’da çoğu bölümde bir üniversite bitirdiğiniz zaman size direk bir diploma vermiyorlar, bazen sınav, bazen staj sonrası Approbationsurkunde denilen bizdeki diplomaya eşit bu belgeyi veriyorlar. Bu nedenle Türk diplomalarının da Almanya’da geçerliliği yok, geçerliliği olması için iki yol izlemek gerekiyor.
1)Kenntnisprüfung: Bu bir sınav, denkliği almanın en garanti yolu. Genelde Türkiye’de uzman değilseniz, dersleriniz Almanya’da eksik çıkıyor, bu nedenle sizi sınava yönlendiriyorlar, risk almak istemeyenler için en kesin çözüm bu sınava girmek. Sınavın çok zor olmadığı, özellikle bilgileri taze bir hekimin 2-3 ay çalışmayla başarabileceği söyleniyor.
2) Gutachten yolu; Gutachter Almanca’da bilir kişi demek, bir doktor sizin Türkiye’deki eğitiminizi inceliyor, eğer eşit bulursa o zaman direk denkliğinizi alabiliyorsunuz. Bu süreç ortalama 2-3 ay sürüyor. Bunun için üniversite ve uzmanlık hayatınıza ait pek çok belge toplamanız ve bunları çevirtmeniz gerekiyor. Bu da toplamda 1500-3500 euro arası bir fiyata denk geliyor. Sonuç olumlu ya da olumsuz olsa da bu parayı ödemek zorundasınız. Bu nedenle karar sizin. (Ben bu yolla denkliğimi aldım)
FSP Medizin C1: B2-C1 dil sınavını verdikten sonra bir de bu sınavı vermeniz gerekiyor. Bu sınav sizin Almanca tıp dilini yeterli konuştuğunuzu gösteriyor. Ya başvurduğunuz Bundesland’ın yaptığı sınava, ya da sadece bazı Bundesland’larda geçerli TELC sınavına girebilirsiniz.
Bundesland: Almanya bölgelere ayrılmış durumda, ve her bölgenin kendine ait kuralları olabiliyor. Mesela Frankfurt Hessen’e, Münih Bayern’e, Dresden Sachsen’e bağlı. O yüzden başvuracağınız şehrin Bundesland kurallarını dikkatini almanız gerekiyor. Örneğin biri evraklarınızı İngilizce kabul ederken birinde Almanca’ya çevirtmeniz gerekiyor, biri aşağıda anlattığım çalışma iznini hemen verirken biri FSP’den sonra veriyor vs.

Zusage: (iş taahhütü )Bir Bundesland’da denklik işlemlerinizi başlatabilmeniz için bir iş taahhütü almanız gerekiyor, yani bir hastane eğer bu kişi BE alabilirse ben bu kişiyi işe alacağım diye yazı veriyor, siz de bununla işlemleri başlatıyorsunuz.
BE: Berufserlaubnis: Çalışma izni;Denkliğinizi alana kadar size çalışma olanağı tanıyan izin. Aynı zamanda mavi karta başvurmanızı sağlayacak belge.
Mavi kart; Almanya’da kalifiye elemanların çalışabilmesi için gerekli çalışma izni.
Bütün işlemler için ihtiyacınız olan bütçeyi de “Almanya’da denklik için gerekli bütçe ne kadar” yazısından öğrenebilirsiniz.
Şimdi gelelim yapacaklarımıza;
Eğer bu işe hiç başlamadı iseniz, bu yazıda bahsedilenlerin çoğunu anlamamanız normal, bu işi kendiniz başaramayacağınızı düşünmeyin. Hepimiz ilk bu işe girdiğimizde aynıydık, ben de ilk başta aynısını düşünmüş, bir firmadan yardım almayı aklımdan geçirmiştim. Sonra daha tecrübeli benden birkaç adım önde olan arkadaşlar buna hiç gerek olmadığını yazıları bol bol okumamı söylediler ve gerçekten şu an bu yolda pek çok uzmanlık sorusunu cevaplayabilecek durumdayım. Aşamalarda ilerledikçe tecrübeler ve başkalarının tecrübeleri ile siz de aynı şekilde hissedeceksiniz.
Önerilerim Facebook’ta Almanya’da doktorluk, Assistentarzte aus der Türkei, Doctors going to Germany, Almanya-Türkiye doktorlar haberleşme grubu gibi gruplara üye olmanız ve yazılı bütün postları baştan sona okumanız. Ya da bulunduğunuz aşamaya göre özel aramalar yaparak sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz. Bunun dışında kendi mezun olduğunuz üniversitenin mutlaka bir yardımlaşma grubu vardır, onu araştırıp bulmanız üye olmanız fayda sağlar. Almancanız varsa diğer milletlerin de bulunduğu gruplara üye olabilirsiniz.
Peki nedir bu aşamalar;
1)Karar verme:
Başarmanın birinci şartı istemektir. Yazdığım blog yazılarından, instagramdan, beni takip edenlerden gördüğüm kadarıyla yurtdışında görev yapmak isteyen pek çok hekim/ adayı var.
Bu yolun sonunda size kimse mutluluğu garanti edemez, başaracağınızı da… Benim burada mutlu ve şartlarımdan memnun olmam sizin de aynısını yaşayacağınız anlamına gelmez. Sürecin A kişisinde 2 ayda tamamlanmış olması sizin sürecinizin 2 yıl sürmeyeceğini garantilemez vs..
Öncelikle Almanya gibi herkesin kendi işini kendi yaptığı, evinizi kendiniz boyadığınız, benzininizi kendiniz doldurduğunuz, cafede yediğiniz tabağı kendiniz kaldırdığınız self servis bir ülkeye gelmeye niyetli iseniz yukarıda da yazdığım gibi kendi ayaklarınızın üzerinde yardımsız durmaya hazır olmalısınız demektir. Bu nedenle araştıracaksınız, okuyacaksınız, haberleri, FB, whatsapp gruplarını bulup takip edeceksiniz. Kaç kişi ama ben FB kullanmıyorum yazdı bana, size bir bilgi kaynağı öneriliyor ve siz bu bilgiye ulaşmamak için bahaneler üretiyorsanız bu işi gerçekten istemiyorsunuz, bu durumda benim de kendi vaktinizi de boşa harcıyorsunuz demektir.
Hep söylüyorum, 60’ların işçi bekleyen Almanya’sına gelmiyorsunuz, kimse sizi her ne kadar büyük bir doktor açığı olsa da kollarını açmış beklemiyor, azmedecekseniz, isteyecekseniz, koşturacak, yorulacak, takılıp düşecek, bazen pes edecek ama gerçekten hayatınızı değiştirmek niyetindeyseniz vazgeçmeyeceksiniz. (Bu arada işin sonunda mutluluk var mı, Almanya’da gerçekten mutlu olacak mısınız, maalesef bunun garantisini size kimse veremez. Almanya’da ilk yaşayabileceğiniz zorlukları anlatan bir yazıyı da çok kısa zamanda yayınlayacağım.
Herşeyden önce belki bir hospitasyon (misafir doktorluk) ayarlayıp gelip bir ortamı koklamalı, hatta bir kaç kez farklı bölgelere geziler yapıp, en azından yaşamayı düşündüğünüz ülke hakkında bir fikir edinmelisiniz.
Bu kararı kesin vermeden atacağınız adım sizin için hem vakit hem de nakit kaybından başka bir şey olmaz.

2)Dil öğrenme:
Almanya’ya doktor olarak gelebilmenizin ilk ve en kesin şartı Almanca öğrenmek. Çok iyi İngilizce, Türkçe, Arapça veya herhangi bir dilin size sağladığı avantajlar olsa da geçerliliği yok.
Dil kursları A1.1 A1.2 diye başlıyor, A2.1-A2.2 diye C2.2’ye kadar devam ediyor. Denklik işlemleri için gereken dil seviyesi B2. Sıfırdan başlayan bir birey hiç ara vermeden intensiv kurslarla bu seviyeye ortalama 9 ayda gelebilir. (Hafta içi her gün 3-4 saat ders gördüğünüz bir kurs (20 saat/hafta)) Kişinin öğrenme ve dillere olan kabiliyeti, ders çalışma ve kursa ayırdığı zaman tabii ki bu süreci etkiler.
En sık sorulan sorulardan biri bu kursu nerede almalıyım sorusu olabilir. Maddi imkanlarınız yeterli ise tabii ki bu kursu Almanya’da alıyor olmanız hızlı ilerlemenizi sağlar. Yeme-içme-konaklama- kurs ortalama 1200-1500 euro/ay tutacaktır.
Burada karşılacağınız bir diğer sorun vize sorunu olabilir. 9 aylık dil vizesine başvurmanız gerekir. Bu vize için yaklaşık 8000 euro değerinde bir banka hesabı açmanız ve tüm masrafları bu süre içerisinde karşılayabilecek olmanız gerekmektedir.
Tüm bu yükün altına girmek istemezseniz pek tabii Almanca’yı bulunduğunuz ülkede de öğrenebilirsiniz. Türkiye’de şu an en popüler kurs Goethe. Kursun olmadığı iller için online dersleri de var. Bununla birlikte özel ders veren pek çok Almanca öğretmeni de var. Ben B2 sertifikası alana kadar toplamda sadece 2 ay kursa gittim. Geri kalan dönemlerde evde çalıştım. Yani dil öğrenmek için illa ki büyük bir bütçe ayırmanız da gerekmiyor. Pek çok applikasyon, YouTube videoları ve kitaplardan da belli bir aşamaya kadar gelebilir, ihtiyacınız olduğu dönemde kurs alabilirsiniz.. Denklik işlemleri için kabul gören iki sınav B2 Telc ve Goethe sınavlarıdır. Bu sınavlara da ister Türkiye, ister Almanya’da girebilirsiniz.
Almanya’da tüm sistem sağlık sigortaları üzerinde döndüğünden ve sürekli bu sigortalar için epikrizler yazmak zorunda olduğunuzdan özellikle Dahiliye, Nöroloji, Psikiyatri gibi bölümler için daha çok C1’e ihtiyaç duyulmakta. C1 sertifikası almak zor olsa da başvurular sırasında size fark da yaratır.

Sertifikanızı almadan yapacağınız başvurular bile çok ciddiye alınmayacağından hayal kırıklığı yaşamamanız adına bu aşamaya gelmeden çok fazla bir adım atmamanızı öneririm.
Minik bir ipucu: Hem Almancanızı geliştirmek, hem de iş başvurularında bir Almanya adresi olması açısından B2-C1 seviyeleri için Almanya’da bir kurs ayarlamaya çalışın.
3) Evrakları hazırlama
Sertifikayı alır almaz kendinize güzel ve eksiksiz bir CV doldurun. Tüm eğitim hayatınız, klinik deneyiminiz, yapabildikleriniz olsun. Almanya’da Jobcenter’lar bu hizmeti ücretsiz veriyor. Eğer herhangi bir nedenle Almanya’da iseniz(oturumunuz olması gerekmiyor) bu kurumlardan randevu alarak, kendinize güzel bir CV hazırlatabilirsiniz. Bir de kendinizi çok güzel anlattığınız “Anschreiben” denilen cover letter yani önyazınız olması gerekiyor. Almanya’da olmayanlar için de önerim profesyonel destek almak olur. Yani siz Türkçe güzel bir CV ve önyazı hazırlar, bunu da bir tercümana Almanca’ya çevirtirsiniz.
Yine bu süreçte hazır Türkiye’de iken diploma apostili, evrakların apostilleri, üniversiteden transkript ve curriculum alma gibi işlemleri halledin, bir kenarda dursun.
4) İş bulma:
Burası en önemli konu, şu an Almanya’ya Dünyanın hemen her yerinden doktor yağıyor. Bu nedenle herhangi bir iş başvurusuna ortalama 100 kişi başvuruyor.
Sizi öne çıkaracak faktörler:
1)Dil sertifikasını ekleme
2)Özenle hazırlanmış bir CV ve klinik şefinin ismine hitaben yazılmış önyazı
3)Almanya adresi ve telefonu gösterme(bunu yapamıyorsanız yapacak birşey yok tabii)
İş ilanlarını;
gibi sitelerden bulabildiğiniz gibi herhangi bir bölgedeki hastaneleri tarayıp hastanelerin kendi sitelerindeki iş ilanlarına bakarak da bulabilirsiniz.
Benim önerim eğer Almancanız çok akıcı değilse ve çok iyi bir deneyiminiz yoksa denklik süreciniz başlayana kadar bulduğunuz herhangi bir işi kabul etmeniz. Zaten denkliğinizi alana kadar asistanlık yaptığınız süre asistanlıktan sayılmıyor, bu nedenle kendi bölümünüz dışında da kolay iş bulabildiğiniz(Anestezi, Nöroloji, Psikiyatri) bir bölümde işe başlayabilirsiniz.
Yalnız burada şöyle bir durum var; İş bulur bulmaz başlayabileceğiniz sadece birkaç Bundesland var; bunlar Hamburg, Bremen, Schleswig-Holstein ve Hessen. Diğerlerinde çalışma izni alabilmeniz için önce FSP’yi geçmeniz gerekiyor. Bu süre de bazen uzun olabileceği için zaten bu yörelerde iş bulmanız da kolay olmuyor. Türkler için yukarıda saydığım bölgelerde denklik işlemleri daha sık olumlu sonuçlanıyor, bu nedenle denkliğinizi alana kadar bu bölgelerde iş aramak bir an önce çalışmak isteyenler için avantajlı.
İş bulma konusunda uzmanlar için handikap ise şu; Siz Almanya’da direk işe başladığınızda henüz doktorluğunuzu bile kabul ettirememiş durumda olduğunuzdan maalesef Türkiye’deki sıfatınızla yani uzman olarak işe başlayamıyorsunuz. Önce sıfırdan asistan olarak işe başlıyorsunuz, tıp denkliğinizi kabul ettirene kadar çalıştığınız süre de asistanlıktan sayılmıyor. Tıp denkliğinizi alıyor daha sonra uzmanlık için tekrar başvuruyorsunuz, bu bölüm çok uzun ve ayrıntılı, oraya girmek istemiyorum ama kısaca anlatmak gerekirse;
Türkiye’de uzmansanız sınavsız denklik almanız daha kolay ama tekrar asistanlığı göze almanız gerekiyor.
Türkiye’de pratisyen iseniz sınavsız denklik almanız zor ama iki kez asistanlık yapmanız gerekmiyor, hayatınıza kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
5)FSP Medizin Hazırlanma:
Yukarıda saydığım eyaletler dışında bir yerde iş bulduysanız öncelikle Almanca tıp dili sınavını geçmeniz gerekiyor. Bu sınavda sizin tıp bilginiz değil de bir hastayla Almanca konuşabilme ve durum değerlendirme yapabilme yeteneğiniz ölçülüyor. Örneğin bir hasta apandisit şikayetleri ile geliyor ve siz hastaya normalde yaptığınız gibi sorular sorarak anlamaya çalışıyor, tanıyı koymaya çalışıyorsunuz. Sınav sonu apandisit tanısı koyamadıysanız kalmıyorsunuz ama gerekli soruları sormada veya öntanınızı vs yazmada dil problemi çekti iseniz kalıyorsunuz.

6)Berufserlaubnis(Çalışma izni alma)
Bu izni aldıktan sonra Türkiye’de mavi karta başvuruyor ve Almanya’da oturum ve çalışma izni alıyorsunuz.
Bu izin için gerekli evraklar her Bundesland’ın tabipler odası sitesinde yayınlı, mail attığınızda ise size tam listeyi gönderiyorlar.
BE ile 2 yıl çalışma izni elde ediyorsunuz ve çalıştığınız süre asistanlıktan sayılmıyor. 2 yıl içerisinde denklik işlemlerini bir şekilde halletmeniz gerekiyor, yoksa maalesef çalışma izniniz uzatılamıyor ve Türkiye’ye geri dönmek durumunda kalıyorsunuz.
7)Denklik alma
Yukarıda 2 yolu olduğundan bahsetmiştim. Zaten çalışma iznine başvururken hangi yolu seçeceğiniz size soruluyor, ona göre evraklarınızı teslim ediyor, sınav yolunu seçti iseniz sınava hazırlanıyorsunuz.
Evrakların listesi eyaletlerin web sitelerinde yazıyor. Diplomalarınız, üniversiteden aldığınız transkript veya ayrıntılı transkript dediğimiz (cirruculum), savcılık belgesi vs gibi en önemli kalemi cirruculum olan belge. Eyalete göre İngilizce veya Almanca kabul edebiliyorlar, o aşamaya geldiğiniz zaman zaten bunları öğreniyorsunuz.
Aşamaları yazdık, güce ve motivasyona ihtiyacınız olduğu kadar bir miktar birikime de ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Çeviri ücretleri, sınav ücretleri, gidecek iseniz kurs ücretleri, başvurular sırasında gidiş geliş uçak, yeşil pasaportunuz yoksa vize, otel vs attığınız her adımda paraya ihtiyacınız olacağını göz önünde bulundurun.
Son olarak yolun sonunda ışık var mı, mutlu olur muyum sorularına cevaben de birkaç satır eklemeliyim diye düşündüm.
Bu cevaplar sizin kişiliğinize göre değişir; azimli bir insansanız, ilk takılmada ya da düşmede pes etmeyecekseniz Dünya’nın çok çeşitli ülkelerinden başarıp gelmiş bu insanlardan biri de siz olabilirsiniz. Mutlu olmanız ise maalesef tek bir faktöre bağlı değil.
Uzman olarak geliyor iseniz ortalama 30, pratisyen iseniz 25 yaş üstünde olacak ve hayatınız boyunca alıştığınız pek çok şeyden vazgeçmek durumunda kalacaksınız. Bununla birlikte diyelim uzman olarak geldiniz tekrar asistanlık yapmak sizi sıkacak, üzecek, belki geri dönmenize sebep olacak.
İş bulduğunuz yer küçük bir köy, kasaba olabilir, sıkılabilir, arkadaşsız kalabilirsiniz. Ehliyetiniz bir süre sonra geçerli olmayacak, sınavı verene kadar arabasız ya da ehliyetsiz kalabilirsiniz. Almanya’da ev bulmak büyük sıkıntı, istediğiniz gibi bir ev, hatta uzun süre hiç ev bulamayabilirsiniz.
Bununla beraber ailenizle beraber gelip çocuklarınızın alışma süresinde zorlanabilir, pişmanlıklar yaşayabilir, eşinizle kavga edebilir psikolojik olarak yıpratıcı bir süreç yaşayabilirsiniz.
Dediğim gibi mutluluk multifaktöryeldir. Şartlarınızı bilmediğim için süreçte ya da sonunda başınıza neler gelebileceğini ve sonunda mutlu olup olmayacağınızı bilemem. Buna karar verecek kişi sizsiniz ve bütün bunların üstesinden gelebilecek güce sahip olan da…
Kısıtlı vaktimden dolayı bundan sonra özel soruları muhtemelen cevaplayamayabileceğimi belirtir, bu yola çıkmış veya çıkmaya niyetli herkese güç ve başarı dilerim. Yine de sorularınızı buraya yorum olarak yazarsanız, vaktim olunca cevaplamaya çalışır, ben cevaplamazsam da bilen bir başkasından yardım alabilirsiniz.
Hepinize seçtiğiniz yolda mutluluklar ve başarılar….
Almanya’ya göç ederken ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını merak ediyorsanız buraya tıklayınız.
Instagram hesabıma ulaşmak isteyenler de @lostinpeacefuldreams hesabından ulaşabilirler.
Icten yazınız ve emeginiz icin tesekkurler. Instagramdan da takip ediyorum ve hikayelerinizi asla kacirmiyorum. Bebisinizi sağlıkla kucaginiza almaniz dilegiyle mutlu yillar
Çok teşekkür ederim.
Her gün okuduğum giderek artan dur durak bilmeyen sağlıkta şiddet haberleri beni gerçekten çok üzüyor, elimden geldiğince birşeyler yapmak istedim.
Umarım faydası olur. Nazik mesajınız için ayrıca teşekkürler. Sevgiler.
Acaba almancanızı geliştirene kadar kullandığınız app uygulamasını paylaşabilir misiniz?
Busuu app yüklemiştim, normalde ezbere dayalı bir program ama aralardaki gramer bilgilerini iyice ezberleyip sindirirseniz çok yararı oluyor. Bir de Learn german with jenny youtubedan izlemiştim
Çok teşekkür ederim ?
Emeğinize ve yüreğinize sağlık çok sağolunuz o kadar ayrıntılı anlatıyorsunuz okumaktan insan zevk alıyorum
Teşekkür ederim, şu sıralar pek yazamıyorum ama en kısa zamanda tekrar başlayacağım
Bloğunuzu fırsat buldukça takip ediyorum yararlı paylaşımlarınız için teşekkürler.
Son zamanlarda Almanyada hem türkiye hem suriye, ayrıca bulgaristan ukrayna makendonya gibi doğu avrupa ülkelerinden de göçün artması nedeniyle açığın kapanmaya başladığı, artık dr olarak iş bulmanın iyice zorlaştığı söyleniyor. Sizin görüşünüz nedir şimdiden teşekkürler
Merhaba, evet açığın bir süredir yoğun talep nedeniyle kapanmaya başladığı doğru, hatta bu ve başka birkaç sebepten denklik almak eskisine göre daha da zorlaştı, ama gerçekten çok yüksek açık var, özellikle pandemiden sonra hastanelerin eleman sayısını artırmaya gideceğini düşünüyorum, çünkü gerçekten yetersiz. Mesela Bayern’de şu an halihazırda başvurmuş olan tüm doktorlara dil sınavlarını bu yıl sonuna kadar ertelemek koşuluyla çalışma izni verdiler. Normalde sınavsız kesinlikle çalışma izni verilmiyordu. Büyük eyalet merkezlerinde iş bulmak zor olsa da Berlin, Hamburg gibi periferde hala açık var, iş bulmak için biraz çaba göstermek, takipte olmak gerekiyor sadece.
Size bir sorum vardı. Curriculum’unuz İngilizce miydi? Benim Curriculum’um malesef Türkçe ve çeviri için astronomik fiyatlar istiyorlar. Bunun bir çözümü var mıdır acaba?
Evet Curriculum’um İngilizce idi, haklısınız, çeviri ücreti sayfa başı hesaplandığından ve bayağı kalın olduklarından çok fazla tutuyor. Benim İngilizce olduğu için sorun yaşamadım, ama Türkçe olanlar şöyle yapıyor, genellikle aynı üniversiteden başvuracak olanlar birbirini bulup çeviri ücretini bölüşüyorlar, siz de bu şekilde yapabilirsiniz. Facebookda hemen hemen her üniversitenin grubu var.
Paylaştığınız bilgi ve tecrübelerden dolayı çok teşekkür ederim. Bu yolda benzer sıkıntıları çektikten sonra yola yeni çıkan meslektaşlarınıza yardımcı olmanız takdire şayan. Gerçekten de süreç boyunca birçok engel ve bilinmezle karşılaşıyoruz. o aşamayı geçmiş olanlara çok basit gibi gözüken konular yeni başlayanlara kriz yaşatabiliyor…
Ben de B2-Telc sertifikası aldım ve şuan online FSP(Telc için) kursuna başladım. Ama halen rahat konuşamamak, konuşurken kelimeleri hatırlayamamak, acemice hatalar yapmak gibi sıkıntılar devam ediyor. Preply ile birkaç denemem de oldu.
Konuşma konusunda tavsiyeniz olur mu?
Sonuçta aktif olarak konuşmadığınız bir dilde kelimeleri unutmanız ve hatalar yapmanız normal. Burada yaşamaya ve çalışmaya başlamadığınız sürece ancak bir noktaya kadar gelebilirsiniz. Dil eğitim uzmanları şöyle derler
“Siz kendinizi anlatabiliyor musunuz, karşınızdaki kişi ne demek istediğinizi anlıyor mu?” Bunları yapabildikten sonra weil cümlesinde yüklemi konuşurken sona atmış mısınız atmamış mısınız çok önemi yok. Önemli olan bu kuralı bilip uygulamaya çalışmanız, sonra zamanla oturur zaten.
Önerim bol bol Almanca dizi veya film izlemeniz mümkünse altyazısız daha önce izlediğiniz filmler olabilir, kendi kendinize konuşmanız,bir konu belirleyin, hakkında karşınızda biri var gibi konuşun, videoya çekip hatalarınızı farkedebilirsiniz, bütçeniz varsa online eğitim sitelerinden öğretmenlerle sohbet edebilirsiniz. Haberleri okuyun Almanca, DW olabilir internette Tagesschau, Bild gibi . Her gün yeni 5 kelime öğrenseniz yeter bu aşamadan sonra.
Merhaba , deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler . Gerçekten hem zaman hem de özveri istiyor . Ben mikrobiyoloji uzmanıyım .Klinik bölüm olmaması bu süreçte avantaj yada dezavantaj getir mi ? Kendi alanımda çalışmak istersem daha da yolum uzar mı ? Pandemi nedeniyle benim branşım biraz olsun öne çıkabildi ama orada durum nasıl olur acaba . Teşekkür ederim tekrar .
Mikrobiyoloji bildiğim kadarıyla burada biraz farklı, klinik ayağı da var ama ayrıca laboratuvar tıbbı denilen bir bölüm de var, iş imkanları ne kadar fazla açıkçası çok bür bilgim yok, yazımda belirtmiş olduğum gruplardan birisine yazarsanız belki sizinle aynı durumda olan kişilerden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Yazınız için çok teşekkür ederim. Güzel bir özet olmuş. Almanya deyince akla ırkçılık geliyor ve bundan çekiniyorum. Bunu araştırıyorum. Sizin kısa dahi olsa yorumunuzu öğrenmek isterim. Saygılarımla.
Merhaba, endişenizi anlayabiliyorum. Irkçılık Dünyanın genel sorunu, sadece Almanya’nın değil. Kişisel deneyimimi sorarsanız ben bugüne kadar hiç karşılaşmadım, aksine bir kamu kurumuna veya herhangi bir yere gittiğimde Türkiye’dekinden çok daha fazla saygı ve ilgi gördüm, ama benim rastlamamış olmam ırkçılık olmadığı anlamına gelmez.
Bunu şöyle örneklendirmek istiyorum, Türkiye’deki Suriyelilerin durumu gibi, Türk örf ve adetlerine adapte olan, kendi halinde işinde gücünde, Türkçeyi öğrenmiş öğrenmeye gayret gösteren Suriyelilerden kimse şikayet etmezken, sahilde rahatsızlık veren, Taksimde toplanıp Türkiye’yi eleştiren, 5 yıldır Türkiyede olup hastaneye geldiğinde tek kelime Türkçe konuşmayan Suriyelilere karşı bir düşmanlık var. Genel görüşüm Türkiyedeki ırkçılığın Almanyadakinden çok daha fazla olduğu yönünde. Ama siz buradaki hayata adapte olup gittiğiniz yerlerde Almanca konuşmaya özen gösterip, yerlere çöp atmayıp, sokaklarda konvoy yapmadığınız sürece kimsenin sizinle bir derdi olacağını sanmıyorum. Arada ırkçı birine denk gelebilir, incinebilirsiniz belki de ama Almanya bu konuda çok hassas, her tür davalarda kanunlar sizden yana…
Merhabalar öncelikle yazınız çok güzel olmuş teşekkürler. Sormak istediğim nokta transkriptin önemi ne kadar, mezun olduğumuz puan denklik için etkili bı faktör mü?
Notların hiçbir etkisi yok, önemli olan Almanya müfredatına göre eksik dersiniz var mı? Gerisine kimse bakmıyor
Bende genel cerrahi docentiyim. Appro aldıktan sonra senoloji ile uğraşabilir miyim?
Senolojiden kastınız meme cerrahisi ise Almanya’da meme cerrahisini kadın doğumcular yapıyor ama araştırmaları vs içinse başvurabilirsiniz tabii..
Güzel ve yararlı bilgiler için öncelikle teşekkürler. Fsp sınavını geçikten hemen sonra Appro’ya başvurabiliyor muyuz? Bu süreçte iş bulamazsak ve maddi nedenlerden Türkiye’ye dönmek zorunda kalırsak Appro başvurusundan sonra denkliği alana kadar süreç nasıl ilerliyor? Kısacası denklik almak için iş bulma ve BE şartı var mı?
Not: Evraklar için adres gösterecek bir akrabamız var.
Yanıtınız için teşekkür ediyorum. Saygılarımla, Mutlu Günler.
Merhabalar, Berlin hariç appro başvurusu için iş bulmanız gerekiyor, işlemler Zusage yani iş taahhütü aldığınız zaman başlatılabiliyor, Berlin için ise oturum gerekli.
Bende genel cerrahi docentiyim. Appro aldıktan sonra senoloji ile uğraşabilir miyim?
Genel cerrahi uzmanı olarak Appro aldıktan sonra senoloji ile uğraşabilir miyim?
Teşekkürler
Teşekkür ederim baya faydalı oldu
Benim merak ettiğim acaba Almanya’da doktor açığı kapanır mı?
Belki bir gün ?♀️
Yazınız oldukça emek harcanmış ve çok özenli.Bunun için tüm arkadaşlar adına teşekkür ederim.
2014 yılında Almanya’ya gelmiş,bu süreçleri geçmiş,çalışmış ve şu an ebeveynlik izninde olan bir meslektaşımızın.
Birçok meslek grubunun destek grupları var.Belki sosyal medya kullanmadığımdan yada kendi meşguliyetlerimize dalmışken denk gelmediğimden Türk hekimler adına herhangi bir birlik bulamadım.
Halbuki ikisi de hekim olan yeni mezun bizler hem meslektaşlarımızı tanımak hem de ardımızda bıraktığımız süreçle başkalarına yardımcı olmak gerekirse dernek birlik vb kurmaya çok hevesliydik.
2015 yılında yaklaşık 10 derneğe başvurumdan da geri dönüş olmadı.Bu süreçte de yeni iş yeni yaşam derken devamını koşturmadım açıkçası.
Blogunuz benim için bir çöl vahası oldu doğrusu.
Bir yazınızda Almanya’ya gelmiş veya gelmek isteyen hekim arkadaşları içeren bir gruptan bahsetmişsiniz.Facebook,instagram,Twitter harici ulaşma imkanı var mıdır bu gruba?
Yıl 2020, en etkin iletişim yolu sosyal medya değil mi?
Merhaba ben cirruculum için başvurdum ama okuduğum dönem için böyle bir belge veremeyeceklerini söylüyorlar
Bunun başka yolu var mı
Çok eski mezun musunuz bilmiyorum ama ayrıntılı transktiptle şansınızı deneyebilirsiniz, bugünde kadar hiç cirruculum alamayan insan duymadım… hangi ünv acaba bu?
Merhaba, detaylı yazınız için öncelikle teşekkürler. Soruma gelecek olursam, aralık ayında tıp fakültesinden mezun olacağım. Hali hazırda B2 Goethe sertifikam var.
1) Bu durumda FSP’ye girmeden BE alınabilen eyaletlerdeki iş ilanlarına mezuniyet tarihimi belgeleyerek başvurursam çok mu erken davranmış olurum? Evet ise, hospitasyon başvurusu için de diplomamı almayı beklemeli miyim?
İş bulmak kolay değil, çok fazla başvuru var, bu nedenle CVniz ve belgelerinizin sizi rakiplerinizin önüne geçirecek olması gerekiyor. Mezun olmamanız ve evraklarınız arasına diploma ekleyememeniz sizi öne değil geriye düşürür, bu da uzun vadede size hayal kırıklığı ve demotivasyon olarak döner. Yerinizde olsam buna harcayacağım zamanı C1 sertifikası almaya ve rakiplerimin önüne geçmeye harcardım. Yine de karar sizin tabii ki, birkaç tane yazıp şansınızı deneyin.
Emeğiniz için Teşekkürler
Başarılar dilerim
Merhaba Alev hanım,
Öncelikle bu detaylı yazınız için çok teşekkür ederim, gerçekten çok emek harcamışsınız ve çok faydalı olmuş. Daha önceden başka bir sitedeki yazınızı da görmüştüm ve Hacettepe mezunu olduğunuzu duymak beni çok mutlu etti. 🙂
Ben de şuanda Hacettepe’de intörnüm. Acaba siz kaç yılı mezunusunuz ve Hacettepe’den aldığınız detaylı ders dökümünde sıkıntı çıktı mı? Ders eksiği vs gibi?
Merhabalar,
Hacettepe’nin whatsapp grubundan(artık aktif değil) bildiğim kadarıyla en çok genel cerrahi eksik çıkıyor. O yüzden red aldı çoğu kişi, ben genel cerrah olduğum için bir eksiğim çıkmadı, bi iki küçük bişey yazmışlardı onu da uzmanlığında tamamlamış olduğunu varsayıyoruz gibi birşeyler yazmışlardı, sanırım seçmişsinizdir çoktan ama internlükte genel cerrahi yapmak avantajlı bu yüzden.
Merhaba tekrardan,
Cevabınız için çok teşekkürler. İlk ay online staj yaptık, önümüzdeki pazartesi staj seçimi yapacağız. Ben de buna göre seçerim. Keşke whatsapp grubu devam etseymiş bu arada. Neyse ama yine de iyi ki sormuşum. Teşekkürler tekrardan.
Merhabq. Beyin ve sinir cerrahisi alaninda Almanya da uzmanlik yapmak is bulmak psikiyatri gibi kolay mi zor bir surec mi? Bilgilendirebilirseniz seviniriiim
Hiçbir bölüm psikiyatri kadar kolay değil 🙂 Psikiyatri de genellikle C1 istendiği için kolay değil
Tesekkurlerr
Merhabalar Alev Hanım,
Detaylı yazınız için çok çok teşekkürler. Sağladığınız ufacık bir bilgiyle bile birçok hayata dokunuyorsunuz 🙂
Eşim Hacettepe Tıp (İng) 2009 mezunu, şimdi Ortopedi Uzmanı, ayrıca European Board of Orthopaedics and Traumatology sınavlarını da geçerek EBOT sertifikası aldı. Şu an Almanca öğreniyor. Hamburg’da 2021’de ben yüksek lisans yaparken o da iş arayacak. Ancak uzmanlıktan asistanlığa dönecek olması ve bu sürecin ne kadar süreceğini bilmememiz bizi kaygılandırıyor. Almanya’da ortopedi uzmanı olabilmesi için nasıl bir süreç bizi bekliyor? Bu ne kadar sürede mümkün olabilir? Almanca öğrenmek, approbation almak, hastane ayarlamak aşamalarından sonra neler yapmalı? Vaktiniz olduğunda kısacık da olsa bilgi verebilirseniz çok seviniriz.
Sevgiler, selamlar.
Merhaba,
Almanya için hiçbir konuda kesin konuşmak mümkün değildir, belli ki eşiniz başarılı ve hırslı bir cerrah, eğer biraz da sempatik ve mütevazı ise ikili ilişkiler ile sürecini hızlandırabilir. Uzmanlık kabulü de mümkün çünkü, arada yapacağı asistanlık süresini de dil geliştirmek için bir zaman olarak görebilir, Almanya’da Türkiye gibi bir hiyerarşi yok, yani çömez geldi ezelim gibi bir düşünce yok ama oberarzt olana kadar eline vaka geçmeyen bi hastaneye de düşebilir yani çok bilinmeyenli bir denklem, ancak yaşayarak göreceği bir durum. Maalesef bu konuda size net bi yanıt vermem mümkün değil. Hiç kimse deneyimli ve Board sertifikalı bir cerrahı gözardı etmez ama bazı basamaklardan herkes gibi geçmek zorunda, yapacak bişey yok.
Merhaba, öncelikle bu çok güzel ayrıntılı yazınız için çok teşekkür ederim,kafamdaki birçok soruya yanıt oldu. Ben daha tıp fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim ve en büyük hayalim sizin gibi Almanya’da doktorluk yapmak. Halihazırda şu an C1 TestDAF Almanca sertifikam var,1 yıl Berlin’de dil eğitimi almıştım üniversiteye başlamadan önce. Bu sizce CV’mde bir ekstra sayılır mı ? O zamana gelene kadar muhtemelen sınavı yeniden vermem gerekir ama geçmişte de C1 vermiş olmamın acaba bana bir katkısı olur mu? Bu konuda fikrinizi almak isterim.Ancak size asıl danışmak istediğim şey, bulunduğum üniversite ortalaması yüksek olan öğrencilerine lisans sırasında doktora yapma imkanı sağlıyor ve böylece hem MD hem phD ünvanıyla mezun olabiliyoruz. Ben de bu sene Neuroscience üzerine doktorama başlamayı düşünüyorum, bunun ilerde benim onlarca kaliteli doktor arasından sıyrılmamı sağlar mı,bunu merak ediyor ve ona göre programa başvurmak istiyorum.Bu yüzden bu konuda sizin fikriniz benim için çok çok değerli.Ya da sizin, daha tıbbın başlangıcında olan öğrencilere, ilerde diğer başvuranların arasından sıyrılmak,tercih edilmek için tıp eğitimimiz devam ederken yapmamızı önereceğiniz ne olur ? Kusura bakmayın çok uzun yazmışım,affınıza sığınıyorum, umarım bu mesajı görürsünüz,görmeseniz bile bize kattıklarınız için çok teşekkür ediyorum.
Merhaba
Yazınızda ve diğer bloglarda anlayamadığım bir nokta var:
1. İş buluyoruz.
2. Arztkammer’a belgeleri toplayıp başvuruyoruz.
3. Approbation/BE alıyoruz
Mavi karta tüm bu işlemler olumlu sonuçlanınca başvuruyoruz değil mi?
Teşekkürler
Evet, tam dediğiniz gibi
Tr’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?
Uzun vadede öyle bi niyetim yok
Almanyada cerrahi ve Turkiyedeki cerrahiyi karsilastirirsaniz uzmanlikta hangisi iyi bir egitim saglar sizce? Hastanede az vaka gorme veya is bulma konusunda cerrahiyi nasil buluyorsunuz? Tesekkurler.
Merhaba,
Öncelikle Türkiye’de asistanlığı bırakınca planınızın ne olduğunu anlamadım.
Ama dil kursu için Almanya’ya gelmeyi düşünüyor iseniz Almanya şu an Corona dolayısıyla dil vizesi vermiyor, önümüzdeki 1 yılı kafadan yok sayalım
Zaten B2niz olmadan herhangi bir denklik başvurusu da yapamıyorsunuz.
Yani her şartta şu an için Almanya’ya geliş yolunuz kapalı. Bu nedenle tek yapmanız gereken şey dile ağırlık verip bir an önce B2 sertifikasını almak, aranızdan kim önce bu sertifikayı alırsa direk iş aramaya başlayabilir, o zaman bırakıp bırakmamayı düşünürsünüz, hı dil çalışamıyorum o yüzden bırakacağım diyorsanız, sizin kararınız, ama önce denklik bütçesi yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Kolaylıklar dilerim.
Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkürler. Sanırım iş sözleşmesi devam ettiği sürece Almanya’daki statü devam ediyor. Sürekli oturum hakkı, oradan emekli olmak gibi olaylar zaman içerisinde elde edilebiliyor mu? Başka şartlar mı devreye giriyor?
Yazdıklarınız için teşekkür ederim öncelikle.Ben dis hekimliği son sınıf öğrencisiyim.Denklik alırsam orada uzmanlık yapabilir miyim ve bu sırada maas alır mıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.
Çok teşekkürler paylaştığınız değerli bilgiler için.
Uzman hekim olarak Approbation olmadan yani henüz denkliği almadan iş bulmak çok mu zor ? Hastaneler bu tip başvurulara nasıl bakıyor?
Dr hanım çok teşekkür ederiz emeğiniz için öncelikle…ben bir şey sormak istiyorum … denklik için ‘Gutachten yolunda’ yine bir sınava tabi tutuluyor muyuz?? Sözel bir mülakat falan?? Yoksa sadece belge mi inceliyorlar??
Teşekkürler..
Merhabalar oncelikle yaziniz icin cok tesekkurler emeginize saglik.Ben tip fakultesi son sene ogrencisiyim.Haziran ayinda mezun olacagim Goethe b2 sertifikasi aldim.Su an icin yapmam gereken bir sey var mi cv ve kendimi tanitici yazi hazirlayayim mi simdiden tesekkurler
Merhaba,
Uzman çocuk doktoruyum ve an itibarıyla yandal asistanlığı yapıyorum. Yandal bitince mecburi hizmete gitmek yerine Almanya’ya gelmeyi planlıyorum. Uzmanlık hatta yandal eğitimimi saydırabilme ihtimalim var mı ? Yoksa orda tekrardan asistanlık mı yapmak zorundayım ? En azından uzman çocuk doktoru olarak çalışabilmem için nasıl bir yol önerirsiniz ?
merhaba çok faydalı bir yazı aklıma bir şey takıldı
gutachter sürecinde genelde hangi şeylerden dolayı kabul etmiyorlar. Daha yolun başındayım ona göre seçmeli ders seçimlerimi ileriki dönemlerde daha bilinçli yapabilirim. Tahminim teorik derslerde sorun olmayacağıdır çünkü ülkemizdeki çoğu fakülte hemen hemen aynı bilgileri veriyor.
Denklik sinavlari cok mu zor 15 sene oldu mezun olali,gutachten yoluyla almamiz yuzde kaç acaba mükemmel aciklamalariniz icin teşekkürler
Merhaba, konuyla hiç alakam olmamasına rağmen sadece merak ettiğim için okudum,dűzgűn ve akıcı Türkçeniz çok güzel, sanki bir kitap okuyorum havasına kapıldım, emeğinize sağlık, iyi çalışmalar diliyorum sağlıkla kalın.
Alev hanım merhaba, ben son sınıf tıp fakültesi öğrencisiyim. Almanya’da yaşayabilir miyim görmek ve karar vermek için psikiyatri alanında bu yaz staj yapmak istiyorum. Bunun gerçekçi bir deneyim olması için ilk adımda iş bulabileceğim küçük yerlerde staj yapmayı istiyorum çünkü duyduğum ilk başta büyük şehirlerde iş bulup çalışmanın zor olduğu, daha çok köy, kasaba gibi az nüfuslu yerlerde çalışılabildiğiydi. Acaba Berlin, Cologne, Hamburg, Munich vb büyük şehirlerde iş bulmam mümkün olur mu ? Bunlar gibi büyük şehirelerde stajlar aramalı mıyım, yoksa küçük yerler düşündüğüm gibi daha mı gerçekçidir? Teşekkür ederim.