Fransız mutfağında oldukça önemli bir yeri olan kiş, son yıllarda ülkemizde de sevilen tarifler arasına girmeye başladı. Kişin tarihi 14 yy’a kadar dayanıyor. Yumurtalı bir hamur yapıp içini değişik tatlarla doldurmak hemen hemen tüm mutfaklarda bu yüzyıldan beri uygulanmış. Bizim mutfağımıza bu kadar geç yer etmesinin sebebi de hali hazırda yufka vb hamurları zaten çok sık kullanıyor oluşumuz ve kremalı tatlara nazaran soğanlı, domatesli sosları daha çok tercih ediyor oluşumuz diye düşünüyorum.

Kiş; soğuk ya da sıcak tüketilebilir fakat yağ miktarı yüksek olduğu için benim önerim, piştikten sonra hemen servis edilmeyecekse, ılık şekilde muhafaza edip servis etmek.

Kişi istediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz; her türlü sebze, et, tavuk, deniz ürünleri veya sadece peynir ile…. Ben ilk kiş denememi pırasalı yapmıştım, o kadar lezzetli oldu ki, her seferinde bu sefer ne’li olsun sorusuna hep aynısından cevabını alıyorum. Pırasalı dolgusunun lezzeti bir yana, tadan herkes önce hamurunun lezzet sırrını soruyor. Her ne kadar incecik bir şey olsa da hamurun lezzeti kişte çok önemli. Çoğu yerde hazır taban kullanılıyor ve bu nedenle her yerde denediğiniz kiş lezzetli olmayabiliyor. Mesela beni yıllarca kiş yapmaktan uzak tutan şey ise ilk Fransa’da denediğim kişti. Hazır ülkesindeyiz diyerek merakla tadına baktığım kiş beni hüsrana uğratınca bir daha ne tattım ne de yaptım. Şimdi anlıyorum ki sadece yanlış yerde yemişim.

Her neyse, daha fazla uzatmıyorum ve hemen tarife geçiyorum. Kiş tarifi için yapmaya başlamadan önce püf noktaları için en lezzetli tart nasıl yapılır  yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Malzemeler;

Taban için;

  • 100 g tereyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta

Yapılışı;

Tereyağını küpler halinde doğrayın. Hamur yoğurma makineniz varsa tüm malzemeleri ekleyip(unu yavaş yavaş ekleyin) toparlanana kadar karıştırın yoksa elinizle hızlıca toparlayın. Malzemeleriniz soğuk olmalı ve mümkün olduğunca oyalanmadan hamuru ısıtmadan toparlamanız gerekir.

Kiş hamurunu ne kadar erken yapıp dinlendirirseniz o kadar lezzetli olur. Bu nedenle mümkünse bir gece önceden yapın, mümkün değilse en az 4-5 saat buzdolabı poşetinde veya şeffaf folyoya sararak buzdolabında dinlendirin.

Harcı için;

  • 2 kök pırasa
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 200 ml krema
  • 1 yumurta(yumurta severler 2 adet de koyabilir)
  • Beyaz peynir, kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber, muskat
  • Süslemek için domates

Yapılışı;

  1. Önce kiş hamurunuzu dolaptan çıkararak iki fırın kağıdı arasında merdane yardımıyla açın. Kalıbınıza yayarak, kenarlarını düzeltin, çatalla delikler açın. 20 dk kadar tekrar buzdolabına koyun.
  2. Pırasayı yıkayıp ayıklayın. Yuvarlak dilimler olacak şekilde doğrayın.
  3. Isıttığınız genişçe bir tavaya yağı ekleyin, pırasaları kavurun. Tuz, karabiber ve muskatı ekleyin.
  4. Pırasalar pişince soğumaya alın.
  5. Bu sırada fırınınızı 180 derecede ısıtın. Tart hamurunuzun üstüne fırın kağıdını yerleştirin ve üzerini bakliyatla doldurun.
  6. Isınan fırında kiş hamurunuzu 15 dk pişirdikten sonra 10 dk da bakliyatları ve fırın kağıdını çıkararak(Kenarları çok hafif pembeleşinceye kadar) pişirin. Bu işlem tabanın çiğ kalmasını engelleyecektir.
  7. Bir kapta krema ve yumurta(ları) karıştırın. Beyaz peyniri ezin, pırasalar ile karıştırın.
  8. Karışımı tartın içine boşaltın, düzeltin, üzerine kaşar peyniri rendesi serpip, arzuya göre ortadan ikiye kestiğiniz kokteyl domatesleri kesilen taraf içeri bakacak şekilde yerleştirin.
  9. Fırında tekrar 20 dk kadar peynir ve tart hamuru iyice kızarıncaya kadar pişirin. Kalıbınızı salladığınızda ortası sallanmıyorsa pişmiş demektir.
  10. Servise hazır. Afiyet olsun.
  11. Acı sosla servis şef önerisidir 😉
Translate »