Uzun bir aradan sonra zor da olsa birşeyler yazmayı başardım. Çok sık sorulan soruları bu şekilde vakit buldukça yanıtlamaya çalışacağım…

Almanya’ya doktor olarak göç yazımı her gün yüzlerce kişi okuyor, oradan instagram hesabıma ulaşanlar da çeşitli kaygılarını ve kafalarındaki soruları dile getiriyorlar.

Bir işe niyet edince haliyle ekonomik kaygılar en ön plana çıkıyor, o yüzden sorulan en sık sorulardan bazıları;

Almanya yolunda ne kadar param gider?

Almanyaya göç etmek için ne kadar bütçe ayırmalıyım?

Denklik işlemleri ne kadar tutuyor?

Sınav ücreti ne kadar?”

Maalesef artık herkese uzun uzun cevap vermeye ayıracak bir zamanım olmadığından herkesin yararlanabileceği bu yazıları yazıyıp bloguma yönlendiriyorum. (Bir yemek blogu ne ara bu hale geldi onu da anlamadım ama ? )

Neyse yukarıdaki soruların cevabına gelecek olursak “çok”, gerçekten “çok”

Aslında bu sorunun cevabını net bir miktar olarak vermek çok güç, çünkü çok fazla değişkeni var ama hem kabaca bir fikriniz olsun hem de bu yola çıkmadan önce cepleriniz hazırlıklı olsun diye ortalama birşeyler anlattım.

(Burada yer alan miktarlar 2020 yaz dönemi Almanya’nın orta pahalılıkta bir şehri içindir. )

Sırayla bakacak olursak Almanya’ya doktor olarak gelmenin ilk şartının Almanca öğrenmek olduğunu söylemiştik, o zaman ilk değişkenimiz “Almanca’yı nerede öğrenmeye karar verdiniz?”

Cevabınız Almanya ise seçiminizin size çok pahalıya patlayacağını söylemeliyim. Kurs+konaklama+günlük yeme-içme+ulaşım+vize ücreti+ bankaya yatıracağınız teminatı(10250 euro) hesaplarsak yaklaşık 20000 euro yapar. Bankaya yatıracağınız teminatı geri alacaksınız ama elinizde sizi strese sokmadan intensiv kursunuzu tamamlatacak miktar yine de yaklaşık olarak bu kadar tutacaktır. Bu sürede çalışamayacağınızı, hep cepten yiyeceğinizi ve sonunda ne olacağının garantisi olmayacağı için fazla stresli bir durum olabilir. Çünkü bunun arkasından sınavlar ve iş arama süreci gelecek ve bu aşamalarda da cepten yemeyi göze alacaksınız. Açıkçası ben “hangi aşamada gelmeliyim” gibi soruları çok anlamsız buluyorum. Türkiye’den kredi çekip Almanya’da kursa başlayıp hızlıca ilerleyen insanlar da var, bu parayı biriktirebilmek için TUS’u kazanıp uzmanlığa başlayanlar da… Maddi durumunuzu ben bilemem, veya kendinize ne kadar yüksek bir bütçe yaratabileceğinizi, bunu sadece siz bilirsiniz.

Bir dili tabii ki ülkesinde öğrenmek en iyisi ama öte yandan da akıllıca davranmakta fayda var,(malum TL-Euro paritesi can acıtıyor) 

Doğruyu söylemek gerekirse Almanya’da işler bundan 4-5 yıl önce gelenlere olduğu kadar kolay değil, o yüzden kendinizi riske atmadan sağlam adımlar atmanızda fayda var, ikincisi zaten Almanya şu an artık her başvurana kolay kolay dil vizesi vermiyor, Türkiye’de de bir sürü kurs var, önce orada başlayın diyor, yani bir de paranız olup da vize alamama durumunuz bile olabilir…

O zaman diyelim ki daha ekonomik davranmayı seçtiniz, Almancayı Türkiye’de öğrenmeye karar verdiniz. 

Covid döneminde tüm ülkeler kursları online hale getirdiler, buna Goethe de dahil… Bu dönemde illa ki Goethe’ye bağımlı olmak durumunda değilsiniz, kendinize Almanya’dan da bir kurs seçebilirsiniz ama diyelim ki Goethe’de karar kıldınız…

Online olarak her iki kuru 2700 tl olarak ücretlendirmişler

B2 seviyesini tamamlamak için gereken miktar 4*2700= 10800 tl.

B2 Sınav ücreti de 800 tl , 11600 eder, kitap, app falan derken 13000 tl diyelim

Bu da yaklaşık 1700 euro eder ki Almanya’da kursa gidecek olsanız bu parayı yaklaşık 2 ayda harcardınız. 

Almanya’da iyi bir kurs ort 350- 400 eurodur,(Goethe Almanya yukarda Türkiye’nin fiyatlarını yazdığım kurs için 695 euro talep ediyor) daha ucuzları da vardır tabii ama çok ucuzları (VHS) gibi hızlı ilerlemez ve istediğiniz performansı vermez. Küçük bir hesapla Goethe Almanya online kurs aylık 385 euro, basit bir oda 400 euro, yeme-içme-genel ihtiyaçlar biraz tutumlu davranırsanız ayda ort 200 euro, ulaşım için ort 70-80 euro aylık kart, Türkiye’ye gidiş geliş ulaşım ücretleri, vize ücreti derken hesap iyice kabarıyor….

B2 sınavını Goethe veya TELC olarak yapabilirsiniz, TELC biraz daha pahalı, eskiden kaldığınız bölüme girebildiğiniz için daha çok tercih edilirdi ama şimdi Goethe de aynı uygulamayı yapıyor.

B2 dil sertifikasını aldıktan sonra;

İş arayabilirsiniz 

Fspye hazırlanabilirsiniz

Diyelim 2. yolu seçtiniz ve FSP’ye de kurs ile hazırlanayım dediniz, yine şu ara pek çok online kurs var fiyatları 300 eurodan başlıyor, normal kurslarda 1200 euro civarında, tabii özel ders de alabilirsiniz, evde de çalışabilirsiniz, ben hep ortalama fiyatlar veriyorum. 

FSP sınav ücreti ise yine değişken, eyaletlerinki 250-700 euro arasındayken, TELC de 500 euro civarında. 

Bundan sonra iş görüşmesine çağrıldınız (tabii genelde FSP iş bulmadan sonraki aşama ama) burada amaç sıralama değil fiyatları belirleme…

Muhtemelen ilk görüşmenizi hele de appronuz olmadan Berlin Charite’den almayacaksınız, çok süper bir CV’niz yoksa öncelikle küçük şehirlerdeki hastanelerden kabul alacaksınız. Buraya uçak/ tren/konaklama/yeme içme masrafları…Bunların herhangi bir ortalaması yok artık nereden nereye seyahat ettiğinize bağlı… Belki ilk seferde işi aldınız belki de birkaç ayrı şehirde farklı görüşmeler yapmak durumunda kaldınız… Bu arada Deutsche Bahn’ın Almanlara bile pahalı geldiğini söylemeden de geçmeyeyim…

Herşey yolunda gidiyor! Süper! Bir yer sizi kabul ettiğini söyledi… Şimdi gelelim evrak işlerine…

BE’ne (Çalışma izni) başvurmak 400 euro civarında, onu aldınız bundan sonra bir de mavi kart başvurusu var, onun güncel fiyatları konsolosluk sitesinde mevcut…

Sıra geldi evrakların tercüme edilmesine….

Burada en şanslı grup cirriculum ve transkripti İngilizce olan ve başvurdukları eyalet İngilizce evrak kabul edenler…. Diğerlerinin maalesef masrafı çok olacak…

Cirriculumlar çok kalın olduklarından üniversiteler kağıt parası olarak ücret istiyorlar, ne kadar yatırdığımı şu an hatırlamıyorum ama bizimki 50 Euro civarı birşeydi herhalde…

Neyse ki savcılık kağıdı, Sağlık Bakanlığından alırsanız doktor olarak çalışabilir raporu ve apostil işlemleri ücretsiz…

Evraklarınızın hepsini Almanya’da tercüme ettirmeniz lazım, evet Türkiye’de tercüme daha ucuz ama hiçbiri Almanya’da kabul edilmiyor. Almanya’da sayfa başı çeviri faturasız 20-40 euro, faturalı 50-80 euro arası. Burada kaç sayfa evrağınız var bilemem ama en az harcayan ortalama bi 500-600 euro harcamıştır. 

Almanya’da bir belgeyi aslı gibidir yaptırmak 5-10 euro, savcılık kağıdı 10-15 euro vs…

Son olarak da denklik meselesi….

Evraklarınızı Gutachter’e yollarsanız ortalama 1000- 1200 euro civarı birşey ödüyorsunuz. Sonucunuz olumlu da olumsuz da gelse bu parayı ödemek durumundasınız. 

Kentnissprüfung ise tamamen eyalete dayalı en ucuz Saarland 266 euro, en pahalı Hessen 1100 euro, sınav ücretleri başvurduğunuz eyalete göre değişiyor 

Bir de ben çok acemiyim, biri benim elimden tutsun derseniz, bir şirketle anlaşırsanız ortalama 10000 euro kadar da onlar istiyorlar.

Yolunuzu kendiniz belirleyeceğiniz, buna bağlı olarak da fiyatlar değişebileceği için toplamda şu kadar diye birşey söylemiyorum. 

Miktar çok gibi görünüyor, zaten çok da, hele bir de neredeyse 8le çarpacağınızı düşünürsek bu paraya Türkiye’de araba veya ev alınır bile diyebilirsiniz. Haklısınız da….Ama maalesef böyle….

İyi olan tarafı ise çalışmaya başladığınız zaman çok kısa sürede bu miktarı toparlayabilecek olmanız. Daha iyi bir haber de bu yazımda belirttiğim eyaletlerden birine başvuracak olursanız B2 sertifikası sonrası işe başlayabilir, bu masrafları Almanya’daki kazancınızla ödeyebilir ve masraflarınızı vergi iadesi olarak devletten geri alabilirsiniz.  

Almanya serbest eyaletlerden oluşan bir ülkedir, her eyalet yukarıda yazılan ücretleri kendisi belirleme ve değiştirme hakkına sahiptir. Bu nedenle ihtiyacınız olan bilgilerin güncel verilerini ilgili eyaletin web sitesinden teyit etmeyi unutmayın.

Herkese başarılar ve bol kazançlar diliyorum, kolay gelsin!
Sorularınızı yine aşağıya yazarsanız fırsat buldukça cevaplarım.
Instagram hesabımdan ulaşmak isteyenler @lostinpeacefuldreams hesabıma ulaşabilirler.
Hoşçakalın!

Translate »