Biliyorum ki pek çok kişi sütün kokusundan, tadından veya kaymağından dolayı süt içmeyi sevmez. Yapılan araştırmalar sütün zaten beslenmemizde önemli bir yeri olmadığını gösteriyor. Yani çocukluğumuzda bize dayatılan boyun uzamaz, kemiklerin gelişmez teorileri çoktan çürütüldü. Ama bir de gerçek var ki sütlü tatlılar, dondurma, kahvemize süt ekleme alışkanlıklarımız halen devam ediyor.
Süt ürünlerine alerjisi olan bir çocuğunuz var ve ona nasıl sağlıklı kahvaltılıklar veya atıştırmalıklar hazırlayacağınızı bilmiyorsunuz. Veya vegan olmaya ya da bitkisel beslenmeye karar verdiniz ama sabah yapacağınız yulaf lapasını bile pişirecek bitkisel süte ulaşamıyorsunuz veya çok pahalı.(bkz. 1 lt yulaf sütünün 25 Tl olduğunu gördüğümde yaşadığım şok ) Yulaf sütü yapmaya karar verdiniz ama tariflerde geçen arpa misosunun ne olduğunu bile bilmiyorsunuz…. Endişe etmenize gerek yok, size çok kolay ve pratik sadece 2 malzemeli yulaf sütü tarifi vereceğim ve tüm bu dertlerinizden kolaylıkla kurtulacaksınız.

Tarifi vermeden önce neden yulaf sütü sorusuna yanıt vermek istiyorum.
- Yulaf sütü hayvansal olmadığından non-dairy diyetlerde rahatlıkla kullanılabilir.
- Alternatifleri badem veya soya sütü gibi ürünlere göre alerjenliği daha düşüktür.
- Glutensiz yulaftan yapıldıysa gluten-free bir üründür.
- Sindirimi düzenlemede faydası vardır.
- Yüksek miktar beta glukan içerir. Beta glukan anti tümör bir bileşendir. Kolestrol, kan şekeri düzenlenmesinde faydası vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kemik yapısını güçlendirir.
- B vitaminlerinden zengindir.
Yalnız bilmemiz gereken bir nokta; hazır satılan yulaf sütleri genellikle A,D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum açısından zenginleştirilmiştir. Evde yapılan yulaf sütünde bu vitamin ve mineraller yeterli miktarda bulunmaz.
Bir diğer husus ise gluten free diyet yapıyorsanız mutlaka gluten free yulaf kullanmaya dikkat etmektir.
Peki yulaf sütünü nasıl yapacağız? Genellikle kullanılan iki yöntem var. Aralarında hafif bir aroma farkı var, birisi çok kolay ve pratik, birisi biraz daha zahmetli. Bence ikisini de az miktarlarda deneyip size en uygun lezzeti bulabilirsiniz.

Malzemeler
- 1 ölçek yulaf
- 3 ölçek su
- bir tutam tuz
1. tarif
1)Yulafınızı bir miktar su ile ıslatın. En az 30 dakika, mümkünse 1 gece suda bekletin. Suyu süzerek yulaflarınızı yıkayın.
2) Makinenizin içine su, yulaf ve tuzu ekleyerek süt haline gelene kadar makineyi çalıştırın. Tülbent, yoğurt torbası veya temiz bir bez yardımıyla süzün.

2. tarif
Yulaf, su(burada daha inceltilmiş bir süt için 4 ölçek de kullanabilirsiniz) ve tuzu bu sefer bekletmeden blendera ekleyerek çalıştırın. Genellikle hazır satılan yulaf sütleri tatlandırılmış olduğu için siz de aromalı bir tarif isterseniz bu aşamada bir adet çekirdeği çıkarılmış hurma ekleyebilirsiniz. Sonra yine süzdükten sonra kullanabilirsiniz. Tamamen pürüzsüz bir içim için iki kere süzmekte fayda var.
Artan yulafları pancake, kurabiye vs yapımında kullanabilirsiniz.
Her türlü smoothie, muzlu süt, latte, cappucino, kek, sütlü tatlı yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sağlıklı chia pudding tarifi için burayı tıklayınız.
Daha fazla vegan tarif için burayı tıklayınız.
Son yorumlar