Bugün bu yazıya ne başlık koysam diye düşündüm, öyle bir devirde yaşıyoruz ki, bugün sağlıklı denilen bir yiyeceğin yarın en suçlu besin ilan edilmeyeceğinin garantisi yok… Her gün yeni yapılan araştırmalar, TV programları, instagram doktorları, her gün yeni bilgiler, bir o kadar da bilgi kirliliği… Pek çok insanın ne yiyeceğini şaşırdığı, pek çoğunun alışkanlıklardan veya ekonomik koşullardan ötürü bildiği halde yanlışı yapmaya devam ettiği, bir kısmının inanılmaz derecede dikkat ettiği, bir kısmının hiç umursamadığı bir dönemden geçiyoruz… Bu saatten sonra normal bir hayata döner miyiz hiç bilmiyorum. Ben bugün size bildiklerimi ve araştırmalarımı anlatayım, siz yine kendi kararınızı kendiniz verin.

Öncelikle çağımızda bir gluten savaşı var, pek çok kişi glutene karşı savaşıyor durumda, bir kısmında gluten alerjisi var, bir grup insan da gluteni kestikten sonra pek çok hastalıktan kurtulduğunu söylüyor. Gluten yenilmeli mi yenilmemeli konusu çok tartışmalı ve hala aydınlanmamış bir konu olduğu için bu konuya bu başlıkta girmeyeceğim. Gelelim önemli sorumuza….

Yulaf gluten free midir? Yani yulaf gluten içerir mi?

Bu sorunun cevabı hem hayır, hem evet. Aslında yulaf gluten içermeyen bir besindir fakat bugün piyasada ulaştığınız yulafların çok büyük bir kısmı glutenle çapraz kontamine olmuştur. Bu ne demek? Paketlerin üzerini dikkatlice okursanız, buğday /çavdar/mısırla kontamine olmuş olabilir gibi bir ibare görebilirsiniz. Yani yulaf kesilme ya da paketlenme gibi aşamalarda buğday veya çavdarın aynı işlemlerden geçtiği makinelerde işlem gördüğü için bu tahıllardan kontamine(bulaş) olmuş olabilir.

Peki bu düşük kontaminasyonun etkisi nedir?

Bildiğimiz gibi bir otoimmun hastalık olan Çölyak hastalığında vücut glutene aşırı tepki verir ve bu maruziyet sonrası hasarlar oluşabilir. Fakat sadece gluten hassasiyeti olan bir bireyde bu çapraz bulaş hissedilmeyecek kadar düşük olabilir. Bu ayırımı yapmak için çeşitli ülkelerde çeşitli kriterler var, örneğin Amerika’nın gluten free dediği bir ürün, Avustralya’da aynı amblemi alamıyor olabilir, çünkü ülke ülke sınırlar farklı olabilir.

Türkiye’de ise glutensiz unlar daha çok soya, pirinç unu, mısır unu gibi karışımlardan yapılıyor fakat gluten hamurun mayalanmasında önemli bir bileşen olduğu için onun yerine kıvam artıcılar kullanılıyor ki yine bu maddelerin ne kadar sağlıklı olduğu konusu ayrı bir başlık.

Gelelim yulaf konusuna…. Bazı kaynaklar eğer bilinen gluten hassasiyetiniz yoksa glutensiz beslenmenin vücut için yararlı olmadığını yazmakla birlikte, bazıları da aksini söylüyor. Yulaf konusunda yapılan çalışmalar da gluten meselesini bir kenara bıraktığımızda oldukça olumlu.

Yulafın faydaları nelerdir?

Yulafın bir zamanlar popüler olmasını sağlayan kolestrol düşmanı olduğu tezi, yapılan son çalışmalarla beraber inandırıcılığını yitirdi. Zayıflamaya yardımcı gibi ibarelere de artık hiçbir besin için inanmamız gerektiğini öğrendik. Bu nedenle yulafın gerçek besinsel faydalarına odaklanmamızda fayda var.

  • Yulaf posa yani lif yapısı güçlü bir besin. Bu nedenle kabızlık gibi barsak sorunlarında çok etkili.
  • Uzun süre tokluk sağladığı için kilo kontrolünde etkili.
  • Protein içeriği diğer tahıllara göre daha yüksek(6.6 prt/40 g)
  • İçerisinde çok yüksek manganez, molibden ve fosfor, yüksek derecede bakır, biotin,B1, çinko ve magnezyum bulunmakta.
  • Sıvı içerisinde bekletildiğinde oluşan jelimsi yapı sindirim sistemi için çok faydalı, kolon kanserine karşı koruyuculuğu olduğu düşünülmekte. ( Karışımı nasıl hazırlayacağınızı anlatan yazıyı “Yulaf çiğ tüketilebilir mi” başlıklı yazımda anlatmıştım.
  • Tip 2 diabetliler üzerinde yapılan çalışmalarda glikoz kontrolünde etkili olduğu görülmüş fakat Tip 1 Diabetliler için henüz yeterli bir çalışma yok.
  • Aventhramid denilen güçlü bir antioksidandan zengin bir yapısı var. bu antioksidan kan basıncını düzenlemede ve inflamasyonu azaltmada önemli bir etkiye sahip
  • Yine antioksidan yapısından dolayı yaşamının ilk yıllarında yulaf tüketen çocukların astıma yatkınlıklarında azalma olduğu gözlenmiş.

Yulaf bir süper besin midir, bundan sonra hayatınızda ne kadar yer alır bilemem. Ben haftada 1-2 kez kahvaltımda yulaf tüketmeyi, ara ara da yulaflı besinler tüketmeyi seviyorum. Vücudunuz için en doğrusunun ne olduğuna ancak siz karar verebilirsiniz…

Yulafın nasıl tüketilmesi gerektiğine ait bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Yulaf sütü nasıl yapılır öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yeni yulaflı sağlıklı tarifler öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Sağlıklı günler…

Translate »