Türkiye’de vejetaryen olmak ne kadar zordur bilirim. Dışarıda yediğim yemek sayısı kısıtlıdır. Onda da ya salata ya da peynirli pide/pizza tarzı şeyler. Neyse ki hayatım boyunca sadece kendim için bile olsa pişirmeye üşenenlerden olmadım. O nedenle yemek benim için bir sıkıntı olmadı ama bazı lezzetler var ki özellikle de yurt dışında kolay ulaşabildikten sonra bazen şurada hemen olsa da yesek diyorsunuz. Mesela falafel dürüm, bu kadar lezzetli bir şey, Arap kültürüne bu kadar yakın olmamıza rağmen neden mutfağımızda yok hala anlamış değilim. Belki Suriyelilerden sonra artık İstanbulda da adım başı bir falafelci görürüz kimbilir. (Son zamanlarda dondurulmuş olarak marketlerde görmeye başlamıştım)

Neyse onlar vejetaryenleri veganları düşünmeyedursunlar biz kendi yemeğimizi evde yapıp hem ekonomik hem sağlıklı beslenmeye devam ederiz. Canımız hamburger mi çekiyor onu da yaparız. Ekmeğinden patatesine köftesinden mayonezine kadar hem de. Tarifim vejetaryen ama içinden yumurtanın çıkarılması çok büyük bir sıkıntı yaratmayacaktır. Sadece kıvamına çok dikkat etmeniz gerekir. Kıvamı tutturamazsanız pişirirken dağılacaktır bu nedenle köftenizin et gibi birbirini tutacak şekilde olmasına özen gösterin.

Ben bu tarifi çok faydalı olduğu ve eşimin de yiyebildiği nadir yiyeceklerden biri olduğu icin sadece kırmızı Meksika fasulyesi ile yaptım. Veggie Burger seçeneği çok fazla, mercimek, nohut, mantar, ıspanak gibi pek çok alternatif var. Ben bu sefer size sadece Meksika fasulyesi ile olan tarifi verecegim. Baktık ki çok sevdiniz, başka malzemelerle de yaparız.

Meksika fasulyesinin protein orani olarak etle yarışır cinste. Antioksidan özelliği, kan şekeri düzenleyici etkisi, yüksek K vitamini içeriği, folat, çinko içeriği nedeniyle mutfakların vazgeçilmezi olması gereken bir besin. Salatada, yemek olarak, köfte olarak özellikle vejetaryen ve veganlara mutlaka tavsiye ederim.

Malzemeler (8 köfte)

*500 g Meksika fasulyesi(net ağırlık) konserveler genellikle 400 g ama net ağırlığı 255 g civarı

*1 iri beyaz soğan

*2 diş sarımsak

*1 yumurta(veganlar çıkarabilir)

*1 yemek kaşığı mayonez(veganlar çıkarabilir)

*1 yemek kaşığı hardal

*1 su bardağı galeta unu

*4-5 dal maydanoz

*Tuz, karabiber, acının çok yakıştığını düşündüğüm için acı toz kırmızı biber, kimyon, kişniş

Yapılışı;

Fasulyeleri, soğanı, sarımsağı, maydanozu birlikte mutfak robotuna atın, robotunuz yoksa fasulyeleri ezme görevi gören bir mutfak aparatı yardımıyla da ezebilirsiniz. Tamamen püre haline getirmeyin. Et köftedeki kıyma büyüklüğünde olsunlar. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın. Toplar haline getirdiğinizde yapışkan birşey olmalı. Galeta unu miktarı; yumurtanın büyüklüğü, fasulyenin cinsi gibi pek çok faktörden etkilenebilir. Bu nedenle eksik geldiğinizi düşünüyorsanız, biraz daha ekleyebilirsiniz. (Bayat ekmek içi de kullanabilirsiniz)

Karışımınız hazır olduktan sonra yarım saat kadar malzemelerin birbirini tutması için buzdolabında bekletin. Daha sonra iri toplar haline getirip parmaklarınızla ekmeklerinizin büyüklüğünde ezin. En az 1 cm kalınlığında olmasına dikkat edin. Fazla ince yaparsanız dağılma ihtimali artar. İster yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirip fırında pişirin, isterseniz tavada az yağda çevirerek pişirin. Piştikten sonra üzerlerinde bir dilim cheddar veya kaşar eritin.

Ekmeklerinizi ikiye bölüp içlerini ısıtın. Ben evde kendim yaptığım hamburger ekmekleriyle hazırladığım için, hem çok doyurucu hem de çok lezzetli oldular, hamburger ekmeği yapımını da sizin için en kısa sürede yazacağım.

Marul yaprağı, domates, ketçap, mayonez, soğan halkası, turşu, cheddar, kaşar vs… Süslemesi artık sizin zevkinize kalmış. Yanına baharatlı fırında patates, bir su bardağı da ayranla size iştah açıcı ve sağlıklı muhteşem bir öğün.

Keyfini çıkarın. Afiyet olsun.

Translate »